Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Troas - Troia Antik Kenti - Çanakkale - Truva

Çanakkale sadece yüz yıl önce başlayan bir savaş geleneğine değil adını dünyaya daha önceden duyurmuş savaşların da merkezindeydi. Truva Filmine konu olmuş efsanelerin başladığı yer olan Çanakkale stratejik bir bölgede bulunduğunu tarih bize öğretmiştir. 2. İstanbul gibi boğaza sahip olması tarihi çağlarda da hem denize sahip olmanın hem de Anadolu Coğrafyasına girişte önemli bir alana adım attığımızı anlıyoruz.


Antik şehre girerken 5 lira otopark parasıyla ve müze kartla giriş yaptım. Efes'te 10 lira otoparka para vermiştim. 5 lira zarardan kar etmişim. Adımımızı atar atmaz içeriye meşhur Truva Atını görüyoruz. Fotoğraf çekilmeyeni dövdükleri o at. Efes şehri gibi düzenli ve günümüze kalan bir yanı yok ne yazık ki. Daha çok bir harabe alana dönmüş, bazı eserler günümüze tam ulaşmış. 11 katman halinde medeniyetler üst üste eklenmiş aslında buraya. 11 medeniyetin yükseldiği, katman katman duvarların örttüğü bu alanda taş taş üstünde bırakılmamış.
 Yazımda kendi fotoğraf çekimleri dışında fotoğraflardan faydalandım çünkü stratejik alanı gören bir yerde olduğunu göstermek istedim. Tepe noktada oluşu, Truva filmindeki o savaş sahnesinin kafamda yer ettiği alan olduğuna emin oldum.

  Efesle kıyaslanamayacak kadar küçük, gösterişsiz mimarisi, küçük bir tiyatro alanı, ibadet alanları bulunuyor. 
 Mimari de işçilikleri zayıf ancak belki de sanatla uğraşacak kadar çok uzun süreli medeniyeti olmadı. Sürekli el değiştiren bir kale.


Manzarasında Şehitler Abidesini görebildiğimiz Troas boğaza yakın ve Çanakkale savaşlarında da kullanılan bir yerdi.














En çok ilgimi çeken şeylerden birisi kerpiçten örülmüş duvarların günümüze ulaşması. Mermer, taş ulaşırken gün yüzü görmüş bin yıl boyunca ama hala duran duvarları.









Şehre giriş bu taş yoldan yapılıyor. Yokuş ve taştan. Yolun yapımı oldukça nizami ve yorucu olduğundan merkeze ulaşımda biraz zorlayıcı etkenlerden. Belki de bir savaş stratejisidir.







Buradan da kafamda milyonlarca soru işaretiyle ayrılırken, daha güzel bir çalışmayla tarihi gün yüzüne çıkarırlar umarım diyerek Truvalılara selam ederek uzaklaşıyorum. Birkaç tane çektiğim fotoğrafla şehri tanıyalım o zaman..

















Truva Antik Şehrine Nasıl Gidilir?

Binlerce yıllık geçmişe sahip Troas ve Troia Antik Kenti, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü yakınında bulunuyor. Hisarlık adı ile bilinen bu yere ulaşmak için Çanakkale-Ezine karayolu üzerinde 30.km’de bulunan Çıplak ve Tevfikiye sapağından içeriye giriliyor. 5 km ilerledikten sonra Truva Antik Kenti’ne ulaşılıyor.





Paylaş:Facebook Twitter Google+

0 yorum:

Yorum Gönder

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı