Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
MaYRıT. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Hıdır Baba Tabyaları - Merkez Askeri Hastane - Zeplin Hangarı - EDİRNE


Hıdır Baba Tabyaları adını tepe üzerinde bulunan Hıdır Baba Türbesinde alıyor. Bu bölge Edirne'nin tepe noktasında ve Balkanlara bakan bir yamaç üzerinde bulunuyor. 2015 yılından bu yana restore edilen askeri bölgenin geceleri Edirne manzarası içinde harika bir yer. İç kısımlarını gezince yeşilliğin içinde harika taştan duvarlarla simetrik odalarını görebiliyorsunuz. Karargah olarak vatan savunmasında kullanılan en stratejik yer olduğunu söylemek mümkün. Burada alınan kararların belki de 2. Balkan Savaşlarında Trakya'nın alınmasında önemli bir merkezdi.




Askeri Hastane Balkan Savaşlarında aktif olarak kullanılan ancak sadece ön girişinden küçük bir bölüm kalmış. Hastaneye ait ne yazık ki etrafta pek bir kalıntı gözükmüyor. Belki bunun başlıca sebebi çöplüğün içinde bırakılmasıdır. Çanakkale savaşında yaralı askerlerin bir kısmının da burada tedavi edildiği söylenmekte olduğunu duyunca aslında çok zaman geçmemesine rağmen tarihi binalarımızı koruyamadığımızı yine gördük. Kalan bu yapının da yıkılmasını bekliyor gibiyiz. Pis kokular ve çöplükte gezinen köpeklerin içinde fotoğraf çekmek için arabadan uzaklaşamadım bile. hastanenin önceki halini merak edip araştırdığımda ise hayretler içinde kaldım. Oldukça büyük bir alanda tam teçhizatlı bir hastane görünümü veriyor.


Zeplin Hangarı diyince çocukluğumda gördüğüm çizgi filmlerde balonlardan atılan bombaları taşıyan araç geliyordu. Evet o ki Osmanlı'nın savaşlar için yaptırdığı bir balon hangarı. Zaman şartlarında savaş uçakları yokken kullanılan bu saldırı araçları için havaalanı mantığında bir yer yapılmış. Şu an yine çöplüğün içinde kalmış, yolu olmayan bir yerde olsa da zaman şartlarında düşünülünce saldırı amaçlı bir teknolojinin olması şaşırttı beni. Zeplin kullanıldığına dair bir belge kaynak daha önce görmediğimden belki de. 

Bir başkent ki her türlü imkanları seferber edilmiş ancak tanıtımı yapılmayan, bakımı yapılmayan. Her yerinde tarih kokan bu şehir umarım gereken değeri görür. 

Paylaş:Facebook Twitter Google+

2 yorum:

  1. Hala tarihi yerler bakımsız ve pislik içinde, belediye yok burda.

    YanıtlaSil
  2. Kasım ayında geldik değişen birşey yok yine aynı pislik içinde

    YanıtlaSil

Online Ziyaretçi

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı